Waterfront

Op 29 juni 2018 werd het einde van W.O I herdacht. Gone West organiseerde in opdracht van Provincie West-Vlaanderen “Waterfront”, waarbij vanaf de havengeul van Zeebrugge tot de havengeul van Oostende over een afstand van 21 kilometer een menselijke ketting werd gevormd. 6000 mensen lieten een bootje te water met een “boot-schap” op.

Tegelijkertijd vonden er op verschillende locaties in Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende voorstellingen op en rond de zee plaats.

Het gebeuren werd live uitgezonden op Canvas.

Er waren voorafgaand reeds 4 geslaagde participatieprojecten : Lichtfront (2014), Woordfront (2015), de 30.000° Last post (2015) en het Kraterfront (2017).

 

Reflector

In Oostende vond er een spectaculaire voorstelling “Reflector” plaats van Atelier Bildraum* (Steve Salembier en Charlotte Bouckaert) en muziektheater LOD. De Oosteroever werd ‘un tableau de mer vivant’. Een heuse reflecterende armada van kleinzeilerij vaarde vlakbij de Vindictive. ‘Reflector’, het live-kunstwerk op het strand en op zee in Oostende wilde de toeschouwers – letterlijk – een spiegel voorhouden om samen afscheid te nemen van het donker verleden van W.O. I en tegelijkertijd te ‘reflecteren’ over hoop voor de toekomst. Muziektheater LOD tekende voor de muziek met Madensuyu. Meer dan 300 vrijwilligers uit Oostende hebben zich geëngageerd als figurant van de voorstelling.

*Atelier Bildraum produceert werk op het snijvlak van beeldende kunst, performance en theater.  In 2015 waren zij winnaar van de “Big Belgium”-award op Theater aan Zee in Oostende en in 2016 waren zij winnaar van de “Total Theatre Award” op het Fringe Festival te Edinburgh. Hun werk wordt in binnen- en buitenland geprezen. Sinds 2015 werkt Atelier Bildraum als Artist in Residence bij het internationaal gerenommeerde productiehuis muziektheater LOD te Gent

De rol van Art Shelter

Reflector is mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van GoneWest en Art Shelter. Als co-investeerder heeft Art Shelter verscheidene initiatieven genomen om, volgends het pricipe van een terugverdienmodel, inkomsten te genereren. 

Deze waren : 

– een V.I.P tent op de Oosteroever in Oostende waar bedrijven een tafel konden kopen

– het Feest van de Hoop : tal van foodtrucks stonden op het plein vlakbij de voorstelling, waar kon worden nagepraat en waar de film van de voorstelling werd geprojecteerd

– de Reflectorpin : een pin ontworpen door Atelier Bildraum als symbool van hoop en afscheid (van W.O.I) die werd verkocht in meer dan 50 handelszaken in Oostende

Een deel van de opbrengst werd geschonken aan de kinderen van Koninklijk Werk Ibis, een internaat die kinderen de warmte biedt die ze normaal thuis zouden moeten krijgen. De kinderen van Ibis hebben meegewerkt aan de voorstelling.

GDPR – privacy policy
Copyright © 2021